Výroba áut v Británii v júli medziročne padla o pätinu

27.08.2020 Celý región

Londýn 27. augusta (TASR) - Výroba áut v Británii zaznamenala v júli dvojciferný medziročný pokles. Automobilky postupne zvyšujú produkciu, keďže globálny dopyt sa pomaly zotavuje, uviedol britský zväz výrobcov a predajcov áut SMMT.

Výroba áut v júli medziročne padla o 20,8 % na 85.696 vozidiel Produkcia pre domáci trh klesla o 37,1 % a pre zahraničné trhy o 16,8 %.

Podľa SMMT automobilky zvýšili produkciu, keďže globálne reštriktívne opatrenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu sa uvoľnili. Znovu začali vyrábať takmer už všetky závody, ale opatrenia na zachovanie sociálnej dištancie a ekonomická neistota naďalej brzdili produkciu.

Produkcia od začiatku roka do konca júla medziročne klesla o 39,7 %, čo znamená ročnú stratu 307.707 vozidiel. Šéf SMMT Mike Hawes uviedol, že vyhliadky zostávajú vysoko neisté. Automobilový priemysel podľa neho aktuálne bojuje s ekonomickou recesiou rovnako ako s globálnou pandémiou a "nemá čas ani kapacity, aby sa vyrovnal s ďalším šokom v podobe brexitu bez dohody".
 

Vyberte región

mark